Güvenli Bağlanma

Güvenli Bağlanma Nedir, Neden Bu Kadar Önemlidir?

Bebeğinizin sizinle olan ilişkisi, onun geleceğini doğrudan şekillendirir. Bebeğinizin zihinsel, fiziksel, sosyal ve duygusal gelişiminin sorunsuz bir şekilde ilerlemesini sağlayan bu kutsal ilişki çocukların akademik başarılarının da zemini olarak kabul edilir.

Güvenli bağlanma ve ebeveynlerin çocuklara gösterdiği “sevgi” arasında organik bir bağ olduğu düşünülse de gerçekler biraz farklıdır. Güvenli bağlanmanın sevgiyle değil ebeveynler ve bebekleri arasındaki sözsüz iletişimin kalitesiyle ayrılmaz bir ilişkisi vardır.

Güvenli bağlanan çocuklar kendilerini güvende, anlaşılmış ve sakin hissederler. Hissettikleri bu duygular onların merkezi sinir sistemlerinin optimum düzeyde gelişmesini destekler. Ebeveynleri ile güvenli bağlanma yaşayan bebekler; öğrenmeye, öz farkındalığa, güven ve empati duygusuna aşina olurlar.

Güvenli bağlanma yaşayamayan çocuklar için işler biraz karışık hale gelebilir. Onlar; kendilerini güvende hissetmezler, dolayısıyla sakin davranmaları ve gelecek yıllarda sağlam ilişkiler kurmaları ihtimali zayıf olur. Bu belirtiler erken dönemde hissedilmeye başlar; özellikle okul öncesi eğitim aşamasında çocuklar okula gitmek istemezler. Yapılan araştırmalar, çocukların bu tavrının temelinde güvenli bağlanma sorunu yattığını ortaya koyar!

 

Bebekler Ne Zaman Güvenli Bağlanırlar?

Hem ebeveynler hem de bebekler için önemli olan bu bağın oluşması için;

  • Karşılıklı samimi ilişkiler kurulmalıdır.
  • Bebeklerin duygusal dengesi sağlanmalıdır.
  • Bebekler kendilerini güvende ve iyi hissetmelidir.
  • Bebekler başkalarıyla vakit geçirirken de keyif almalıdır.

Tüm bu kazanımların gerçekleşmesi için ise ebeveynlerin tabir-i caizse bebeklerinin gözlerinin içlerine bakması gerekir.

Güvenli Bağlanma Nasıl Yaratılır?

Güvenli bağlanma yaratmak için çocuk ve ebeveynler arasında sağlıklı bir sözsüz iletişim mekanizması kurulmalıdır. Henüz kendini ifade edemeyen ve davranışları ile derdini anlatmaya çalışan bebekleri anlayan ebeveynler; onlara güven verir. Çocuklar her halükarda anlaşıldıklarını düşünürler ve bu hissiyat yaşamlarının ilk 2 yılındaki en büyük ihtiyaçları olarak yorumlanır.

Güvenli bağlanma; doğumdan itibaren başlayan ve bebeğin yaşamının ilk iki yılında gelişmeye devam eden duygusal bir bağdır. Güvenli bağlanma gerçekleştirmek isteyen ebeveynlerin içinde bulundukları koşullara ve o ana odaklanmaları gerekir. Bebeklerinin anlık tepkilerini yorumlamaları ve o duruma çözüm odaklı yaklaşmaları bebeğin beynine güçlü sinyaller ulaştırır.

Güvenli bağlanmanın yaratılması için şu adımlar takip edilmelidir:

  • Bebeklerin ihtiyaçlarının karşılanması için onlara özgü sinyallerin anlaşılması gerekir. Çıkardıkları sesler, yaptıkları mimikler ve karşılaştıkları durumlar karşısında verdikleri tepkiler gözlemlenmelidir. Böylece ebeveynler ne zaman ihtiyaç duyulduklarını kestirebilir ve bebeklerinin yanında olduklarını hissettirebilirler.

 

  • Bebeklerin beslenme ve uyku ihtiyaçları güvenli bağlanma adına fırsata dönüştürülmelidir. Onların ihtiyaçları karşılanmadan sakinleşmeleri zor olacağı için bebekler ve ebeveynleri arasındaki sözsüz iletişimin kalitesi bu süreçlerde arttırılmalıdır.

 

  • Güvenli bağlanmanın olmazsa olmazı bebeklerle birlikte oyun oynamak, mutluluk duygusunu paylaşmak ve kahkahalarla onları tanıştırmaktır. Birlikte eğlenmek, dinlenmek ve sevgi dolu temaslar güvenli bağlanmanın önemli bir aşamasını oluşturur.

 

  • Güvenli bağlanma sağlanması için mükemmel bir ebeveyn olmak yerine bebeğin ihtiyaçlarını fark eden ve ihtiyaçlarına çözüm üreten bir ebeveyn olmaya çalışmak gerekir. Bebeğin hayat kalitesini en çok hisleri iyileştirir.

 

  • Güvenli bağlanma sürecinde anne ve babalar birlikte hareket etmelidir. Bebeğin babasıyla da etkileşimini arttırması güvenli bağlanmanın sağlıklı bir şekilde kurulmasını sağlar.  
İzmir-Menderes okul öncesi eğitimde standartların dışında bir anaokulu ile buluşuyor.